Rodák z Červeného Kostelce a bývalý žák ZUŠ zástupcem české kultury v 30 zemích světa

Rodák z Červeného Kostelce a bývalý žák ZUŠ zástupcem české kultury v 30 zemích světa

Rok 2018 se nesl ve znamení významných dějinných milníků spojených s Československem potažmo Českou republikou. Nejvýznamnějším z nich bylo nesporně jubileum 100 let od vzniku Československa, které jsme si v naší republice připomínali zejména v den jeho vzniku 28. října.

Důležitým činitelem celoročně trvajících oslav vzniku ČSR v zahraničí se stal červenokostelecký rodák houslista Pavel Burdych, který je zároveň i absolventem ZUŠ v Červeném Kostelci. Se svojí klavírní partnerkou slovenskou pianistkou Zuzanou Berešovou, s níž v roce 2004 založil soubor Československé komorní duo, interpretovali skladby autorů české a slovenské klasické hudby v takřka 30 zemích světa.

Československé komorní duo se stalo pro celý rok 2018 rezidenčním souborem diplomatických misí České a Slovenské republiky. Oba umělci své mistrovství představili publiku nejen v metropolích na evropském kontinentě (Atény, Bern, Budapešť, Bukurešť, Dublin, Kišiněv, Lisabon, Nikósie, Podgorica, Riga, Řím, Stockholm, Varšava, Vilnius) ale i v Asii (Jakarta, Peking, Šanghaj, Taipei, Zhongjie) Americe (Brasilia, Havana, Recife, Salvador, Sao Paulo) a Africe (Káhira, Nairobi).

Ohlasy publika z řad diplomatických zástupců, českých a slovenských krajanů i běžných posluchačů byly mimořádně pozitivní, což potvrzují zprávy Ministerstva zahraničních věcí ČR umístěné na jeho webových stránkách.

Děkujeme Pavlu Burdychovi za výraznou propagaci naší školy i přínos české hudby a kultury v zahraničí. Přejeme hodně úspěchů v roce 2019.

MgA. Leoš Nývlt, ředitel školy

Fotografie: (c) Soukromý archiv Pavla Burdycha 

Manial Palace v Káhire   Hotel Mandarin Oriental v Jakarte   Národne múzeum umenia v Kišiňove   Lisabon - Palácio FozO-bank v TaipeiVeľvyslanectvo ČR vo Vilniuse